Brusreducering


Det mesta av min redigering gör jag numera i Camera Raw, underbart program som med enkla medel kan fixa mycket. Ovan ser ni en bild tagen på lilla söta Jakob, ni vet fågelungen :) Efter att "fågelungsbilderna" tagits blev det snabbt mörkt i rummet och när ovanstående bild togs var det riktigt mörkt. Då vi ändå hade riggat upp Jakob så in i norden knäppte jag ändå några bilder med högt ISO (3200). Trots att Jakob är urgullig är ju bilden rent ut sagt urkass.


Jag öppnade bilden i Camera Raw och gjorde en enkel redigering, ljusade upp bilden en del, la på lite kontrast, ändrade färgbalansen och drog ner på mättnad. Under brusreducering ändrar man luminans och luminansdetaljer för att få ner bruset man får vid ett så högt ISO som jag använde. Resultatet blev bilden ovan.


En annan variant, för att rädda denna bild, är att öka på bruset för att behålla den "gamla" känslan i bilden (det gjorde jag i PS). Jag vet att bilden är sne men jag fick inte till det trots att det ska vara så enkelt, höll på i flera minuter och blev sedan totalt tokig så jag var tvungen att bryta mot lördagsgodis-regeln!!
 
Vad tycker ni, vilken variant av Jakob gillar ni mest?
 
17
Marie

Superbra tips och bild 2 är min favvis =D

Marie

varifrån laddade du ner camera raw??, fick du med ngn toolbar då?, för jag testade att ladda ner, men den säger att jag då får en toolbar med, testat laddat hem prog förut och ej lyckats få bort toolbaren sedan,

kramar

Wilma

Åh herregud så söt! :D Min favorit är nog också tvåan men alla var jättefina :) Kram!

Johanna - Tillvaron.se

Jag gillar nog mitten-Jakob bäst. Verkar riktigt bra det där programmet. Jag försöker harva på med PS men är väl dels inte speciellt duktig och dels tycker jag inte att programmet hjälper mig att göra precis sådana där redigeringar...

Anonym

Nummer 2 röstar jag på!

Svar: allright!
angus

Stina

Jag gillar mittenbilden bäst, jättefin bild och sött motiv!
Är lite nyfiken på Camera raw, det har jag aldrig hört talas om förut. Försökte googla lite, är det ett eget Adobeprogram? Är det gratis att ladda ner?
Jag har försökt hitta ett bra alternativ till photoshop (fattig student som jag är)men inte lyckats, hittills har jag fått nöja mig med det förinstallerade Windows Photo Gallery.

Svar: Svar på din mysiga blogg :)
angus

Liie

Den i mitten är ju helt klart bäst tycker jag.

Tommy

SV: Lasagne som är så gott!

Jag måste verkligen börja fotografera i RAW ser jag! Det verkar underlätta redigeringen mycket!

Tommy

SV: Verkligen!

JAsså? HUr ? Tell me?
Jag redigerar i CS5!

Fotograf Shora - fotograf i Linköping

Grymt gulligt foto! Mittenbilden är nog min favorit. Gillar inte bruset i bild nummer tre (eftersom jag själv är fotograf vet jag att man ibland måste använda ett högre ISO-tal, även om det resulterar i brus). Så mittenbilden är helt klart favoriten. :) Bra jobbat med redigeringen!

Wilma & Emma

Sv: Tack! :)

Tommy

SV: Tack för tipset, jag testade, men det gick inte, får upp ett felmeddelande.

Glamourwannabe - med huset fullt av grabbar.

Vad duktig du är med redigeringen. Jag har verkligen försökt sätta mig in i ps, men har inte lyckats så bra.... :)

Helga

Så gøy med alle fine tilbakemeldinger du får for god redigering! Bra at du fikk dette bildet så fint selvom dårlig lysforhold, så fint motiv og gøy med rekvisittene:)

Helga

Nå ser jeg bildet på datan, ser bruset i bilde nr 3. Syns det blir en fin "gammel-sjarm", likte det:) Kanskje enda mer effekt med sepia-filter eller?? :)

Svar: Ja jag kan prova!!
angus

Jenny

Jättefint! och vilket bra program!

Ebba Molin

Jättefint!