En av mina bästa bilder

 
Haloj! Här ser ni en av mina favoritbilder, håll i er nu, all time! Jag bara älskar den. Jag älskar bakgrunden, jag älskar deras stil, tatueringarna, känslan mellan Josefin och Pétur och hur vinden blåser i håret. Jag älskar att bilden är både hård och mjuk. Hela bildserisen på dessa två blev jättebra, hoppas de blev lika nöjda som jag.
 
Idag har lilla löjliga varit på Marieberg tillsammans med alla andra Örebrorare. Det regnar ju som bekant hela tiden så då får man vara inomhus. Vi strosa i affärer, köpte en skärbräda och byxor till Pärlis och fika. Jaha, dags och dyka in i redigeringens värld.
 
12

Giftfria regnkläder

Kappahl - Lindex - Mini Rodini
Tretorn - Celavi - Kavat
 
Ibland snöar jag in på något som jag måste undersöka, i detta fall regnkläder. Jag försöker tänka ekologiskt och giftfritt men det är svårt att gå "all in". Vad är soffan gjord av?! Ska vi köpa en madrass till Pärlan för 7000 kr?! och enbart köpa GOTS certifierade lakan/handdukar/kläder?! Ja gärna men då får vi ta ett SMS lån och säga upp oss båda två för att sätta oss in i den världen och byta ut allt vi äger och har. Men man måste ju inte överdriva, bara inom vissa områden! :) Just nu går jag all in på regnkläder! 
 
För att regnkläder ska uppfylla sitt krav: Att stå emot regn, görs de i princip alltid i syntetmaterial, inte i naturmaterial, och kan därmed inte kallas "ekologiska". Regnkläder av galon kan vara av PVC eller Polyuretan, och det är PVC man vill undvika då det kan innehålla ftalater. Förutom materialet som regnkläderna är gjorda av kan det vara av vikt att titta på vilket medel som man har använt för att regnkläderna ska stå emot smut och vatten bra. Fluorföreningar är något som jag vill undvika och därför väljer inte jag ett regnställ som blivit behandlat med PFOA/PFOS eller produkter med Gore-tex.
 
Märkningar och material som jag istället dras emot är Bionic finish ECO (en miljövänlig impregnering fri från fluorkarboner, formaldehyd och paraffin), Öko-tex-märkning och Polyuretan (PU) (i alla fall inom regnkläderssvängen). 
 
På Pärlans dagsvilor har jag googlat mig igenom bloggar, test och tankar kring regnkläder och vilka som innehåller så lite gifter som möjligt. All tid och jobb jag har lagt ner på detta är ju onödig att jag håller för mig själv så jag delar med mig av några regnkläder på markanden som kan vara bra om man vill minimera giftiga ämnen. Jag vill poäntera att jag har inga bevis för detta, det är information som jag läst mig till på nätet, men vi får utgå från att producenterna talar sanning om sina produkter. Det finns självklart många många fler och säkert många som är bättre men här har ni några!
 
REGNKLÄDER
 
- Kappahl´s regnställ (KAXS) blev utsedd till bäst i test enligt testfakta våren 2015. Den är gjord av 100% Polyuretan och är enligt hemsidan Öko-Tex märkt. Plaggen testas så att de ej innehåller PVC, APEO, PFOS och PFOA. Jackan kostar 250 kr och byxorna 250 kr. 
 
- Lindex har regnställ av 100% Polyuretan och impregnerade med Bionic finish ECO som dessutom är billiga, regnstället på bilden kostar 399 kr. 
 
- Mini rodini´s regnkläder är gjorda i återvunnen polyester samt impregnerade med Bionic Finish Eco. Tyget är Öko-Tex 100 märkt. Regnjackan på bilden heter Spot och kostar 499 kr. 
 
GUMMISTÖVLAR
 
-Tretorn Wings är himla söta gummistövlar som finns i många olika färger. De är gjorda till 80% av naturgummi (Resterande procent är sula och foder, lite oklart vad det är tillverkat av) och fria från PVC och tungmetaller. Kostar ca 350 kr. 
 
- Celavi Wellies är tillverkad i naturgummi, fri från skadliga ämnen som nickel, phthalater och PVC i handtillverkad kvalitet. Finns i flera fina färger och är helt enfärgade, kostar ca 250 kr. 
 
- Kavat´s gummistövel heter Grytgöl och är tillverkad i återvinningsbart gummi (dock ej i naturgummi) som är fri från PVC. Finns även den i många fina färger och kostar ca 299 kr. 
 
8

Fototips: jämnt ljus

 
Att välja plats när man fotar är oerhört viktigt. Många tror att bara man har en bra kamera så fixar jag resten av sig själv. Jag sätter mig på en "fin" plats, du knäpper av och fram kommer en bra bild. Nej, så funkar det inte. Att välja rätt plats att fota är a och o för att hjälpa kameran att levera sitt allra bästa. 
 
Ovanstående bilder är tagna på nästan samma ställe, med exakt samma inställningar på kameran. Första bilden är ett bra exempel på en urusel bild. Alice har blandat ljus, sol och skugga, i ansiktet och på sin klänning. Hon sitter konstigt placerat på bänken så man vet nästan inte vad hon sitter på. På andra bilden bad jag henne sätta sig vid bänkens ände. Här var det skugga och det blev ett jämnt och mjukt ljus i bilden. Man ser att hon sitter på en bänk och allt känns mer behagligt. 
 
Många tror att man är hemma om man ställer sig framför en rosenbuske och med solen lite käckt i ansiktet. Jag skulle inte lyckas få till något fint av de förutsättningarna. Är det sol så kör jag motljus för att undvika en stackars kisande modell med solen i ögonen. Är det mitt på dagen och solen står högt på himmelen kan det vara klurigt med motljus så då blir det till att leta jämn och ljus skugga. Mörka bilder kan man alltid rädda i PS, "fläckiga" bilder med blandat ljus går inte att rädda. Amen. 
 
9