Fototips: jämnt ljus

 
Att välja plats när man fotar är oerhört viktigt. Många tror att bara man har en bra kamera så fixar jag resten av sig själv. Jag sätter mig på en "fin" plats, du knäpper av och fram kommer en bra bild. Nej, så funkar det inte. Att välja rätt plats att fota är a och o för att hjälpa kameran att levera sitt allra bästa. 
 
Ovanstående bilder är tagna på nästan samma ställe, med exakt samma inställningar på kameran. Första bilden är ett bra exempel på en urusel bild. Alice har blandat ljus, sol och skugga, i ansiktet och på sin klänning. Hon sitter konstigt placerat på bänken så man vet nästan inte vad hon sitter på. På andra bilden bad jag henne sätta sig vid bänkens ände. Här var det skugga och det blev ett jämnt och mjukt ljus i bilden. Man ser att hon sitter på en bänk och allt känns mer behagligt. 
 
Många tror att man är hemma om man ställer sig framför en rosenbuske och med solen lite käckt i ansiktet. Jag skulle inte lyckas få till något fint av de förutsättningarna. Är det sol så kör jag motljus för att undvika en stackars kisande modell med solen i ögonen. Är det mitt på dagen och solen står högt på himmelen kan det vara klurigt med motljus så då blir det till att leta jämn och ljus skugga. Mörka bilder kan man alltid rädda i PS, "fläckiga" bilder med blandat ljus går inte att rädda. Amen. 
 
9
Amanda

Ett stort fett AMEN på det!

Josefine

Väldigt bra tips! Något att tänka på när man själv fotar :)

Elina

Den högra bilden blev ju stunning! Tack för tipset!

Ida - foto & häst

Så bra tips och fina bilder!! :D

Louise

Jätte bra tips! Jag tycker dock inte den första bilden är urusel, fin på sitt sätt! :)

MADDISENJ.SE

Så himla fin bild. Bra tips, så sant som du skriver att platsen är otroligt viktig!

Louise - vitmossa

Så fin sista bilden bra! Grymt tips! :)

Mirre

Superbra tips, brukar också försöka tänka på ljus vinklar och placering. Men du tar ju superfina bilder, jag är inte i kapp där ;)

johanna - tillvaron.se

Tipp topp! Den där lilla halvtimmen vi hade å gräset har hjälpt mig massor ska du veta. Du är grym!