Giftfria regnkläder

Kappahl - Lindex - Mini Rodini
Tretorn - Celavi - Kavat
 
Ibland snöar jag in på något som jag måste undersöka, i detta fall regnkläder. Jag försöker tänka ekologiskt och giftfritt men det är svårt att gå "all in". Vad är soffan gjord av?! Ska vi köpa en madrass till Pärlan för 7000 kr?! och enbart köpa GOTS certifierade lakan/handdukar/kläder?! Ja gärna men då får vi ta ett SMS lån och säga upp oss båda två för att sätta oss in i den världen och byta ut allt vi äger och har. Men man måste ju inte överdriva, bara inom vissa områden! :) Just nu går jag all in på regnkläder! 
 
För att regnkläder ska uppfylla sitt krav: Att stå emot regn, görs de i princip alltid i syntetmaterial, inte i naturmaterial, och kan därmed inte kallas "ekologiska". Regnkläder av galon kan vara av PVC eller Polyuretan, och det är PVC man vill undvika då det kan innehålla ftalater. Förutom materialet som regnkläderna är gjorda av kan det vara av vikt att titta på vilket medel som man har använt för att regnkläderna ska stå emot smut och vatten bra. Fluorföreningar är något som jag vill undvika och därför väljer inte jag ett regnställ som blivit behandlat med PFOA/PFOS eller produkter med Gore-tex.
 
Märkningar och material som jag istället dras emot är Bionic finish ECO (en miljövänlig impregnering fri från fluorkarboner, formaldehyd och paraffin), Öko-tex-märkning och Polyuretan (PU) (i alla fall inom regnkläderssvängen). 
 
På Pärlans dagsvilor har jag googlat mig igenom bloggar, test och tankar kring regnkläder och vilka som innehåller så lite gifter som möjligt. All tid och jobb jag har lagt ner på detta är ju onödig att jag håller för mig själv så jag delar med mig av några regnkläder på markanden som kan vara bra om man vill minimera giftiga ämnen. Jag vill poäntera att jag har inga bevis för detta, det är information som jag läst mig till på nätet, men vi får utgå från att producenterna talar sanning om sina produkter. Det finns självklart många många fler och säkert många som är bättre men här har ni några!
 
REGNKLÄDER
 
- Kappahl´s regnställ (KAXS) blev utsedd till bäst i test enligt testfakta våren 2015. Den är gjord av 100% Polyuretan och är enligt hemsidan Öko-Tex märkt. Plaggen testas så att de ej innehåller PVC, APEO, PFOS och PFOA. Jackan kostar 250 kr och byxorna 250 kr. 
 
- Lindex har regnställ av 100% Polyuretan och impregnerade med Bionic finish ECO som dessutom är billiga, regnstället på bilden kostar 399 kr. 
 
- Mini rodini´s regnkläder är gjorda i återvunnen polyester samt impregnerade med Bionic Finish Eco. Tyget är Öko-Tex 100 märkt. Regnjackan på bilden heter Spot och kostar 499 kr. 
 
GUMMISTÖVLAR
 
-Tretorn Wings är himla söta gummistövlar som finns i många olika färger. De är gjorda till 80% av naturgummi (Resterande procent är sula och foder, lite oklart vad det är tillverkat av) och fria från PVC och tungmetaller. Kostar ca 350 kr. 
 
- Celavi Wellies är tillverkad i naturgummi, fri från skadliga ämnen som nickel, phthalater och PVC i handtillverkad kvalitet. Finns i flera fina färger och är helt enfärgade, kostar ca 250 kr. 
 
- Kavat´s gummistövel heter Grytgöl och är tillverkad i återvinningsbart gummi (dock ej i naturgummi) som är fri från PVC. Finns även den i många fina färger och kostar ca 299 kr. 
 
8
Elin

Gillar kaxs grejer, både overaller, vindjackor och regnställen är jättebra och har ofta snygga färger.

Catrin - mamma till Julia

Ja jisses, det är en hel värld! ...som jag tyvärr har varit lite dålig på att sätta mig in i. Men just Lindex och KappAhl är ju iaf ställen man känner igen och handlar på en del, värt att kika närmare på!

Christina

Spännande att läsa :) Bra att veta vad man ska se efter :)

Anonym

Isabelle har regnkläderfrån Åhlens, är toppennöjd med dem

Mirre

Det var märket Abeko och läste mig till att det fått bra betyg från gifterna du pratar om =D

johanna - tillvaron.se

Saker jag tänker att jag inte längtar efter tills man ska få bäbis. Men tack på förhand för gediget arbete som man kanske kan få dra nytta av <3

johanna - tillvaron.se

Saker jag tänker att jag inte längtar efter tills man ska få bäbis. Men tack på förhand för gediget arbete som man kanske kan få dra nytta av <3

Sibba

Tack för listan! Lättläst och bra med märken man känner igen :)

Svar: varsågod! :)
angus