Extra allt

 
När Pärlan var spädbarn hade hon kolik. Definitionen på kolik är att bebisen skriker intensivt, starkt och otröstligt flera timmar i sträck, och det återkommer regelbundet vid en viss tid på dygnet. Däremellan var hon aldrig nöjd och jag klandrade mig själv att jag inte förstod henne och att jag var en dålig mamma - att jag inte räckte till. Det klassiska sakerna som att hon var mätt, utvilad, trygg och torr spelade ingen roll. Hur vi är gjorde och vad vi än testade så var hon missnöjd och ledsen.
 
För ett par veckor sedan ramlade jag över en sida på nätet som beskrev begreppet "High need baby" och tårarna rann nerför mina kinder. Det var som att de beskrev min bebis och det är vanligt, normalt och framförallt så förstod jag att jag visst räckte till. Jag gjorde så gott jag kunde och någon annan skulle förmodligen inte gjort det bättre.
 
High Need Baby är en förklaringsmodell som syftar till barn som är ”extra allt”. Exempel på karaktärsdrag är ett konstant generellt missnöje, svårigheter att vara ensam, sömnproblem och insomningssvårigheter, en högre känslighet för förändring, ogillar separation från föräldrarna, svårigheter att underhålla sig själv, hög aktivitetsgrad & oförutsägbarhet.
 
När Pärlan var liten satt vi inte ner en enda sekund. Vi dansa, gunga, guppa, vagga, vyssa. Att lägga ner henne var en omöjlighet så att åka bil eller vagn var inte aktuellt. Hon sov inget på dagarna då hon inte kunde komma till ro, vi provade allt. När jag pratade med andra så såg jag på dom att de inte förstod, när de förklarade sina jobbigaste stunder så kändes det som en bra stund för mig. Jag hann inget, och då menar jag inte att jag inte hann o städa eller tvätta. Jag hann inte ens äta och gick ner sjukt mycket i vikt "Man får ju passa på när de sover" fick man som kommentar, men om barnet inte sover då? Om de skriker halsen av sig så fort man lägger ifrån sig barnet eller sätter sig ner.. eller ens lutar sig mot en vägg.
 
Ibland kan jag känna mig ledsen över att vår första tid blev så här, men egentligen spelar det ingen roll. Det fanns ju självklart inget som kunde få mig att älska mitt barn mindre, hon har alltid varit perfekt. Hon är min lilla unge med extra allt!
 
4
Lund Johanna

Nej du har så rätt. Det går inte att förstå. Men jag är så imponerad av er. Ni tog er igenom det. Ni är fortfarande ni och pärlan är adorable. Och nu kommer en Have också, som kommer bli lika fantastisk oavsett vad.

Power woman!

Mirre - Sweetwords

Så sant så och visst del av detta stämmer ju in på vår tös med, hon är också extra allt

birgitmaria

Oj, så tufft. Verkligen jättesvårt att förstå när man inte haft det så. Men ni fixade det ju tillslut och du behöver inte ha dåligt samvete, för du verkar vara en helt fantastisk mamma med massor av starka känslor för ditt barn! (och snart för ett till)

Emmelie

<3